dissabte, 25 de gener del 2014

Una ressaca nadalenca més

Sandra Vicente Barreira
Barcelona


La ressaca és una de les sensacions més estranyes; és la conseqüència d’una sublimació i exaltació de les nostres voluntats més naturals i profundes: l’amor, l’amistat, la generositat, el desig…Però com tot allò sublim, és fràgil i breu. A l’èxtasi segueix el rebuig en forma d’una convicció irrefrenable – alhora que perenne- de “mai més”, i la inquisició molesta de “realment va valer la pena”?

Però en aquest cas no es tracta d’una ressaca física causada per l’alcohol, sinó d’una de caire moral, imbuïda per la inhibició de la responsabilitat i la capacitat de ser conseqüents. Què podria causar tal despropòsit? Només un context universalment fatxenda com el Nadal. I dic despropòsit perquè no parteix de sentiments inexistents, però sí que els exagera. I què és l’exageració més que un tipus de mentida? Per tant, ja entrem en el terreny de la hipocresia. 

Ja fa gairebé un mes que ens asseiem a taula per començar amb la marató festiva anual per excel·lència. Però aquesta ja es feia notar des de setmanes abans, quan els llums engalanaven els carrers. És aquí quan va néixer una sensació de benestar i harmonia que empentava al gast, a la generositat i al detallisme. Una curiosa transformació que ens duia a desitjar efusivament bones festes a tota ànima amb que ens creuàvem, mentre que dies abans podíem donar gràcies si sentíem un “hola” a l’ascensor o una conversa sobre el temps per part d’aquells valents més eloqüents.

La cançoneta es transformava en “et desitjo un feliç 2014! Vés, pitjor que el 2013 no serà, mira que ens ha donat disgustos, maleït...”.  Se’ns escapava el petit detall que la bonança dels anys no es desitja, s’aconsegueix.  El  que compta és la intenció, que diuen, però a aquestes alçades d’any ja ni llums, ni turrons ni ganes. Encara conservem la il·lusió del canvi de calendari però ja ens han vençut les agulletes del nou gimnàs i ens pot el ‘mono’ del tabac. Només cal dir que comencem el 2014 igual que vam iniciar el 2013; amb una ressaca nadalenca més. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada