diumenge, 11 de març de 2012

Universitaris sense fronteres

Els voluntaris de la UPF porten 7 anys oferint ajuda en tasques socials

"Fer de voluntària va ser una experiència molt positiva, vaig quedar molt contenta podent ajudar", afirma la Teresa Rubio, alumna de la Universitat Pompeu Fabra. I és que entre llibres, apunts, treballs...els estudiants encara tenen temps de mostrar-se compromesos amb la situació social que els envolta. Les revoltes estudiantils o les vagues universitàries, com la que se celebrarà el pròxim 29 de febrer, en són exemples recents. Aquestes actuacions són les més impactants i les que capten més l'atenció de la premsa, però potser aquelles participacions més silencioses són les que esdevenen més efectives per la societat. És el cas de la tasca de la Teresa, només un de tants joves que ha treballat com a voluntari a través d'un projecte de la universitat, la UPF solidària.
Aquesta iniciativa va néixer fa tot just 7 anys com a fruit de la cooperació de persones relacionades amb la universitat, que volien millorar d'alguna manera els problemes socials. "No tenim una estructura jurídica, es tracta d'iniciatives pròpies", explica la Júlia Garrusta, cap de la unitat de la UPF solidària, "per això la crisi econòmica ens afecta força i intentem triar els projectes que millors resultats poden donar; volem fer-ho bé en la mesura del possible". I de moment, ho estan aconseguint: les tasques de voluntariat de la UPF se centren, sobretot, en ajuda als joves més desfavorits i a això es va dedicar la Teresa Rubio l'any passat, que explica que "actuem molt a les instal·lacions de la UPF per donar ajuda i informació als mateixos estudiants de la universitat".
Dins la tasca del voluntariat es poden trobar qualsevol tipus d'alumnes, "l'important -diu Garrusta- és que cada estudiant participa en allò que sap fer". Els que cursen polítiques i humanitats s'inclinen a ajudar als més desfavorits; mentre que els de les vessants científiques participen en projectes informatius sobre sanitat, etc... Com és el cas de la Teresa Ruibio, alumna de biologia, que va unir-se a la iniciativa En plenes facultats per informar sobre sexe i drogues als universitaris. Es tractava de realitzar tallers d'informació per joves que consumien i intentar que ho fessin de la manera més segura possible, evitant la SIDA i altres malalties venèries. "Tot era gratuït i ens dedicàvem a resoldre dubtes, regalàvem anticonceptius...", explica la Teresa. 
Ara bé, pels que tinguin menys temps i també vulguin participar i ajudar els altres, la universitat posa a disposició dels alumnes i professors la campanya 0,7. Es tracta de recollir aquest tant per cent de les matrícules dels alumnes o dels sous dels professors que ho desitgin; els diners aconseguits es destinaran a iniciatives que provinguin de la mateixa universitat. Aquest any, juntament amb les aportacions del consell social, la campanya ha aconseguit una suma de 50.000€ que s'ha destinat, entre altres projectes, en beques per ajudar a joves bolivians a accedir a la universitat, a la prevenció de la SIDA i la sífilis als nounats a Guatemala...
Després d'aquests 7 anys de vida de la UPF solidària, es pot dir que participació dels estudiants, tant en voluntariats com en aportacions econòmiques és força activa. "Tot i que l'organització dels exàmens i els treballs ens perjudica, el que vol involucrar-se, ho fa" assegura la Júlia Garrusta, perquè tal i com diu ella, "voler és poder". Però potser no tots els alumnes acudeixen al voluntariat moguts per un esperit solidari, sinó que "molta gent s'uneix a aquests projectes pels crèdits de lliure elecció que s'atorguen i no està massa conscienciada" afirma la Teresa Rubio. Però que aquesta recompensa serveixi per cridar l'atenció de més joves, no és pas dolent; potser arribaran a trobar l'experiència tan "interessant" com la Teresa i voldran repetir-la, o potser es dedicaran als projectes solidaris de manera tan activa com la Júlia...sigui com sigui, el que compta és ajudar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada